För Gravida

Förlossningsförberedelse

 

Att bli förälder hör till de största upplevelserna i livet. Många känslor väcks till liv, såväl glädje och förväntan som oro och nervositet. Det finns dock bra tekniker och verktyg för att övervinna eventuell oro och stärka sig själv inför födelsen. Hypnosbehandling under graviditet och självhypnos är enkla och kraftfulla metoder för att öka tryggheten under födelsen och aktivera kroppens eget "lugn- och rosystem".

 

För många ger ordet hypnos blandade associationer. Hypnos innebär kroppslig avslappning och fokuserad uppmärksamhet som för de flesta upplevs som ett vilsamt tillstånd. Detta används inom områden som medveten närvaro/mindfulness, inom idrotten som mental träning och som komplement till behandling inom bl a psykoterapi och tandvård. För att arbeta med klinisk hypnos i behandlingsarbete kräver Socialstyrelsen legitimationsgrundande vårdutbildning.

 

Att lära sig självhypnos är ett enkelt sätt att stödja kroppens eget arbete under födelsen. Genom mental förberedelse, andning, avslappning och fokusering på trygga inre målbilder är det lättare att släppa tankarna och låta livmodern arbeta under födelsen. Hypnos är en mångtusenårig kunskap om hur sinnet och kroppen påverkar varandra. All hypnos är självhypnos, det betyder att du har full kontroll och bestämmer när du vill gå in i och ut ur hypnos. Läs mer under fliken förlossningsförberedelse med hypnos.


Förlossningsrädlsa och förlossningsdepression


Om du under din graviditet eller ni som par känner oro inför födsel eller föräldraskap kan det vara skönt att tala om det. Ofta lättar det när vi vågar berätta och dela tankar och känslor med varandra.


Den första tiden efter födelsen innebär en naturlig omställning och anpassning till det nya livet som förälder. Det händer att både kvinnor och män får depressiva symtom i denna fas. Samtal är en effektiv behandling som hjälper den naturliga läkningsprocessen att komma igång.